Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi sınıf öğretmenliği mezunu olan 23 yıllık öğretmen Ayşegül Şenel, minik öğrencilerine verdiği eğitimin yanında bir beste fabrikası gibi çalışıyor. Safranbolu’da dünyaya gelen 45 yaşındaki Şenel‘in müziğe olan ilgisi küçük yaşlarda başladı. Üniversitede koroya katıldı ve ilk profesyonel eğitimini aldı. 2019 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen beste yarışmasına katıldığında, şarkı üretebilme yeteneğini keşfetti. Bu yetenek resmi kurumların da dikkatini çekince İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organizasyonlarında eserleri dinletildi, öğrencilerinden oluşan koroyla çok kez sahneye çıktı. Şenel 23 Nisan Marşı ve öğrencileriyle hazırladığı klip gibi ilgi çeken çalışmalarını şöyle anlattı:
BESTE YAPABİLDİĞİMİ 5 YIL ÖNCE FARK ETTİM
“2019 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan bir yarışmada, İstanbul için yazılmış bir öğretmen marşı istendiğini duydum. Besteyi yaptım ve çok beğenildi. O zamana kadar da müzikle iç içeydim ama beste yapabileceğimin farkında değildim, o yarışmadan sonra beste yapmaya başladım. Öğretmenim Marşı çok beğenilince dönemin İl MEM yetkilileri benden TBMM’nin kuruluşunun 100’üncü yılına özel bir beste yapmamı istedi. TBMM 100. Yıl Marşı’nı, pandemi koşullarında 100 öğrenci dijital ortamdan söyledi ve İstanbul’daki tüm okulların zillerinden çalındı. Bugünlerde ise 23 Nisan için yazdığım yeni besteye bir klip çekildi. Bu klibin bir kısmını okulda bir bölümünü de Dolmabahçe Sarayı’nda tamamladık.
ÖZEL GÜN MARŞLARI ONDAN SORULUR
Şehit öğretmenler için yaptığım ‘Aybükeler biziz Necmettinler biz bayrağım dalgalan biz her yerdeyiz’ gibi sözleri olan bir bestem de dahil, yayınlanan 10 yayınlanmayan 100’ü geçkin bestem var. İnsanlar genelde sınıf öğretmeni olmama rağmen eğitimde müziği bu kadar kullanmamı ve müzik üretmemi ilginç buluyor. Kendimi bildim bileli müziğe karşı ilgim var. Küçükken 4-5 yaşlarında elimde saç fırçasıyla ayna karşısında şarkı söylüyordum. İlkokul öğretmenim yeteneğimi fark etmişti ve tüm etkinliklerde hatta bazen sınıfta şarkı söylememi istedi, beni teşvik etti. O yaşlarda konservatuvardan sonra müzik öğretmeni olabileceğimi bilmiyordum. Yönlendiren de olmadı. Küçük yaş grubundaki çocuklarla ilgilenmek için sınıf öğretmenliğini seçtim. Sınıf öğretmenliği okumama rağmen üniversiteye gittiğimde ilk yaptığım iş Türk sanat müziği korosuna girmek oldu. Öğretmenliğe başlayınca da müzikten haliyle hiç kopmadım. İlk görev yerim Bitlis’te korolar çıkardım. Sonra İstanbul’a geldiğimde öğretmenlerden oluşan bir koro oluşturdum. Geçen yıl ise İstanbul Valiliğinin Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’deki 23 Nisan programında 160 kişilik bir orkestrayı yönettim. Orada da bestelediğim 100’üncü yıl 23 Nisan Marşı da dahil 4 şarkı söyledik.
KONSERVATUVARDA KANUN ÖĞRENİYOR
Güzel besteler ortaya çıkardığımı görünce bu alanda eğitim almak ve işin matematiğini de öğrenmek istedim. Konservatuvara girmeye karar verdim ve Büyükçekmece Belediyesi Konservatuvarı Türk Musikisi’nde eğitim almaya başladım. Şu an 2’nci sınıf öğrencisiyim. Bağlama ve piyanoya ek kanun öğrenmeye başladım. Bestelerimde artık kanun da kullanıyorum. Kanun seçmemin sebebi ilgimin hep Türk sanat müziğine olmasından.”
23 NİSAN MARŞI SÖZLERİ
Vurgunuz doğuştan ay ve yıldıza
Şanlı bayrağım dalgalan aşkla
Kuruldu meclis büyük inançla
23 Nisan’da Ankara’mızda
Dalgalan bayrağım sevinçle bugün
Neşeyle koşun çocuklar bugün
23 Nisan en mutlu bayram
Atamızdan armağan bu güzel vatan
Gururla söyleyin tüm şarkıları
Bayraklarla süsleyin hep sokakları
Milli egemenlik günüdür bugün
Şanlı tarihin yazıldığı gün
GÜNDEM
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024